In mei 2013 tekende V&S Authentiek Bouwen voor de eiken constructie van het nieuwe bezoekerscentrum van de Kilsdonkse Molen.

De Kilsdonkse Molen

Het verhaal van de Kilsdonkse Molen in Dinther start in de 14de eeuw als de molen een belangrijk onderdeel vormt van het natuurlandschap in het stroomdal van de Aa. Ook binnen de leefgemeenschap heeft de molen een belangrijke functie. De molen maakt namelijk het dagelijkse werk mogelijk voor boeren, bakkers en brouwers en verdient zo de kost voor de molenaar.

In het begin bestaat de Kilsdonkse Molen uit twee watermolens. Pas jaren later ontstaat de unieke combinatie van een watervluchtmolen met een watermolen. De ene molen, uitgerust met een wiekenkruis en een waterrad, maalt rogge en boekweit tot meel. In de andere molen wordt uit koolzaad spijsolie en veevoer geslagen. Totdat in 1880 op last van de overheid de waterraderen worden verwijderd. De raderen zorgen voor opstuwing van het water en daarmee wateroverlast voor de boeren in de omgeving. Toen kon alleen nog met windkracht koren worden gemalen. Later wordt ook het wiekenkruis vervangen door een oliemotor en wordt de molen door de jaren heen verder `gemoderniseerd`

In de periode van 2003 tot 2009 zijn de molens van Kilsdonk gerestaureerd en gereconstrueerd. Op 8 mei 2009 zijn de bijzondere molens door ZKH Prins Johan Friso weer in bedrijf gesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *